Οι φίλοι του μπλοκ

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007

Χώρα Αμοργού : Το πανηγύρι του Χριστού στις 6 Αυγούστου


Η Αμοργός φημίζεται για τα πολλά μεγάλα και μικρά πανηγύρια της. Το πανηγύρι του Χριστού είναι το νεότερο αλλά έχει την χάρη ότι γίνεται στην καρδιά της Χώρας, την κεντρική πλατεία που στην ντοπιολαλιά ονομάζεται «Λόζα».
Στη Λόζα λοιπόν της Χώρας κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου γίνεται μία από τις πιο μαζικές και πιο πανηγυρικές καλοκαιρινές γιορτές σε ολόκληρο το Αιγαίο. Το πανηγύρι οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σημωνίδης». Προσφέρεται σε όλους δωρεάν φαγητό, που είναι τηγανιτή αθερίνα, τηγανητός μπακαλιάρος και σαλάτες.
Στο πανηγύρι παίζουν βιολί και λαούτο και τραγουδούν ντόπιοι μουσικοί απ΄όλη την Αμοργό και δίνεται έμφαση στο να διατηρηθεί το αμοργιανό μουσικό ύφος και γενικά η γνήσια κυκλαδίτικη και αιγαιοπελαγίτικη μουσική παράδοση, αν και κάτι τέτοιο είναι δύσκολο όταν το κέφι ανεβαίνει και ανάβουν τα αίματα. Φέτος, μουσικός πρωταγωνιστής στο χωραΐτικο πανηγύρι του Χριστού θα είναι ο περίφημος βιολιστής και συνθέτης Νίκος Οικονομίδης, ερευνητής και κάτοχος της αμοργιανής μουσικής παράδοσης αφού είναι από την Σχινούσα.
Περισσότερες φωτογραφίες από το πανηγύρι του Χριστού μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ ή πηγαίνοντας στο

Δεν υπάρχουν σχόλια: