Το ναυάγιο στην Κάτω Μεριά έχει μετατραπεί σε ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της Αμοργού. Άλλωστε, έχει πρωταγωνιστήσει και στο «Απέραντο Γαλάζιο» του Λυκ Μπεσόν, μόνο που για τις ανάγκες της ταινίας υποτίθεται ότι είναι στην Σικελία.
Αρκετοί έχουν κολυμπήσει από περιέργεια γύρω από το ναυάγιο, κάποιοι θα έχουν ανέβει και πάνω αλλά μόνο ένας σκέφτηκε να βρει και να σώσει το αρχείο του πλοίου. Κι αυτός ο ένας είναι ο Νικήτας Γιαννακός.
Ο Νικήτας ανέβηκε πάνω στο ναυαγισμένο πλοίο γύρω στο 2000 και φωτογράφισε το εσωτερικό του. Αναδημοσιεύουμε μερικές από τις φωτογραφίες που έβγαλε εκείνη την εποχή και που δείχνουν την εικόνα διάλυσης του πλοίου.
Σκέφτηκε όμως να βρει και τα έγγραφα του πλοίου. Έψαξε, τα βρήκε μουχλιασμένα από την υγρασία και τα διέσωσε. Από τα χαρτιά που βρήκε ο Νικήτας, μαθαίνουμε ότι το πλοίο αρχικά ονομαζόταν «Στρυμών». Την εποχή που ναυάγησε στην Αμοργό το όνομά του ήταν OLYMPIA. Είχε σημαία Κύπρου και ήταν γραμμένο στο νηολόγιο Λεμεσού. Έτος κατασκευής του «Ολυμπία» ήταν το 1950.
Σε ένα από τα έγγραφά του διαβάζουμε ότι είχε προορισμό το λιμάνι Ταρτούς (είναι στην Συρία) και το πλήρωμά του το αποτελούσαν 7 ναυτικοί, οι εξής:
- Φρατζιάς Ιωάννης, πλοίαρχος, γεννημένος το 1948 στην Λέσβο.
- Βάνος Σπυρίδων, μηχανικός, γεννημένος το 1948 στην Αθήνα.
- Καμπούρης Μιχαήλ, β’ μηχανικός, γεννημένος το 1948 στην Κάσο.
- Τσότρα Θεοδώρα, ασυρματιστής, γεννημένη το 1952 στην Αθήνα.
- Αμπντέλ Φατάμ, αιγύπτιος, γεννημένος το 1951.
- Σαάντ Ταχά, ιρακινός, γεννημένος το 1950.
- Μοχάμεντ Αμπντόν, αιγύπτιος, γεννημένος το 1954.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου