Οι φίλοι του μπλοκ

Τρίτη 3 Ιουλίου 2007

Ασφοντηλίτης: Ένα αρχαίο χωριό της Αμοργού και της Γιάλης

Ο Ασφοντηλίτης είναι ένα χωριό στην μέση της διαδρομής από την Χώρα στην Αιγιάλη. Από εδώ αρχίζει η περιφέρεια της Αιγιάλης. Τώρα πια ο Ασφοντηλίτης έχει εγκαταλειφθεί και οι οικογένειες που ζούσαν παλιότερα εκεί έχουν μεταφερθεί στα χωριά της Γιάλης.
Έχουμε ενδείξεις ότι ο Ασφοντηλίτης ήταν σε συνεχή κατοίκηση από την προϊστορική εποχή μέχρι πρόσφατα. Αρχαία έθιμα υπήρχαν στο χωριό αυτό όταν το κατοικούσαν ενώ εντύπωση προκαλεί η παρουσία του «βασιλιά» και του «φρούραρχου», η οποία δεν έχει διευκρινιστεί και πρέπει να ερευνηθεί από επιστημονική σκοπιά, κυρίως λαογραφική.
Ο οικισμός μπορεί να έχει εγκαταλειφθεί αλλά όλα σχεδόν τα σπίτια του είναι σε καλή κατάσταση και μερικά τα έχουν επισκευάσει οι ιδιοκτήτες τους. Βρίσκεται σε ένα άγριο και πετρώδες τοπίο αλλά έχει απέραντη θέα στο νότιο Αιγαίο και συνεχή οπτική επαφή με την Αστυπάλαια. Ήταν ένας κτηνοτροφικός κυρίως οικισμός, για τον οποίο η παλαιότερη περιγραφή το 1885 ανήκει στον Άγγλο περιγητή Τζέημς Μπεντ.
Μέχρι τα τελευταία χρόνια, οπότε ανοίχτηκε και ασφαλτοστρώθηκε δρόμος, η πρόσβαση στον Ασφοντηλίτη απαιτούσε πολύωρο ποδαρόδρομο. Και τώρα όμως πολλοί φίλοι της Αμοργού, κυρίως ξένοι, προτιμούν να περπατάνε στα μονοπάτια που περνάνε από τον Ασφοντηλίτη.
  • Για να δείτε φωτογραφίες από τον Ασφοντηλίτη πατείστε εδώ για να μεταφερθείτε στο ιστολόγιο Photos Amorgos.


  • Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο μονοπάτι και τον οικισμό πατείστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: