Οι φίλοι του μπλοκ

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007

Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού

Ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσάφτης μιλάει για το έργο του «Αγέλαστη πέτρα» στην ειδική προβολή που έγινε στην Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού
Με μία πρωτοποριακή ενέργεια για τα «εκτός των τειχών» δεδομένα η Αμοργός βρίσκεται, εδώ κι αρκετά χρόνια, μπροστά από πολλά άλλα (και μεγαλύτερα) νησιά αλλά και από πολλές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας. Η ίδρυση και λειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης Αμοργού προσφέρει μία ποιοτική και σύγχρονη διάσταση στα πολιτιστικά δρώμενα της Αμοργού, ιδιαίτερα τον χειμώνα που το νησί ερημώνει από την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού.
Για να λειτουργήσει η Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού χρειάστηκε πολύς κόπος, γιατί η παραχώρηση από την δημοτική αρχή του ερημωμένου δημοτικού σχολείου στο Βρούτση δεν αρκούσε. Έπρεπε το παλιό σχολείο να μετατραπεί σε κινηματογραφική αίθουσα με καθίσματα και με τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό.
Η είσοδος του παλιού σχολείου στο Βρούτση

Η διαμόρφωση της αίθουσας, η προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού κι όλες οι απαραίτητες εργασίες έγιναν με μεγάλη προσπάθεια από τους εμπνευστές της κίνησης και με εθελοντική εργασία πολλών Αμοργιανών και μόνιμων κατοίκων από τα Κατάπολα, την Χώρα κι άλλες περιοχές. Αυτή η κινητοποίηση και η εθελοντική συμμετοχή αποτελούσαν από μόνες τους πρωτοποριακές ενέργειες όχι μόνο για την Αμοργό αλλά γενικά για την ελληνική περιφέρεια.
Αγοράστηκε, εγκαταστάθηκε και λειτούργησε κινηματογραφική μηχανή προβολής.

Σήμερα οι προβολές γίνονται με βιντεοπροβολέα, γεγονός που επέτρεψε στην Λέσχη να λειτουργήσει απρόσκοπτα, χωρίς την ανάγκη συνεχούς επιδιόρθωσης της παλιά μηχανής που φυσικά διατηρείται σε άριστη κατάσταση.




Ανάμεσα στις δεκάδες προβολές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ξεχωρίζουν εκείνες που είναι αφιερωμένες στα παιδιά. Ιδιαίτερα για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου στην Κάτω Μεριά έχει καθιερωθεί μία προβολή με την λήξη της σχολικής περιόδου (φωτογραφία κάτω).



Η Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού αποτελεί μία πρωτοποριακή παρουσία για τα πολιτιστικά πράγματα στις Κυκλάδες και το Αιγαίο γενικότερα. Αν κάπου βρίσκει εφαρμογή το «Σινεμά ο Παράδεισος», τότε αυτό το κάπου είναι σ' ένα μικρό χωριό της Αμοργού, το Βρούτση, με φόντο την θάλασσα και συντροφιά τον ουρανό, τον αέρα και την φύση της Αμοργού.


Ακολουθούν μερικές ακόμα φωτογραφίες...


Δεν υπάρχουν σχόλια: