Οι φίλοι του μπλοκ

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007

Το βιβλίο του π. Θωμά Συνοδινού για τον αγιογράφο Ιάκωβο

Η Αμοργός αποτελεί σημείο αναφοράς για την αρχαιολογία των Κυκλάδων, τόσο για τα καταπληκτικά ευρήματα της Πρωτοκυκλαδικής εποχής όσο και για την ανασκαφή της Μινώας, όπου αποδείχτηκε προβληματική η παλαιότερη άποψη για την «μινωική» διείσδυση στις Κυκλάδες. Ωστόσο, η κύρια συνιστώσα στην ζωή της Αμοργού είναι ο βυζαντινός πολιτισμός, που παραμένει ζωντανός στο νησί μας μέχρι σήμερα σε πλήθος εκδηλώσεων, δοξασιών και συνηθειών της καθημερινής ζωής.


Το βυζαντινό παρελθόν (αλλά και παρόν) της Αμοργού ελάχιστα έχει μελετηθεί, με εξαίρεση ίσως το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας αλλά και γι’ αυτό χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν. Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Λ. Συνοδινός, γέννημα θρέμμα της Χώρας και της Αμοργού, όχι μόνο έχει αρχίσει την συστηματική έρευνα της βυζαντινής ιστορίας του νησιού αλλά προχωράει και στην δημοσίευση των πορισμάτων του με δημοσιεύματα και εκδόσεις.
Τελευταίος καρπός των ερευνών του είναι το βιβλίο «Ο ζωγράφος Ιάκωβος ιερομόναχος ο Αμόργεος και το έργο του», σε τετράχρωμη πολυτελή έκδοση.
Εικόνες του Ιάκωβου σώζονται σε ναούς της Αμοργού, της Σαντορίνης και σε ιδιωτικές συλλογές στην Αθήνα. Ο π. Θωμάς Συνοδινός επισημαίνει:
«Ο Ιάκωβος ο Αμόργεος είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο χαρισματικούς αγιογράφος της εποχής του. Στις εικόνες του αφομοιώνει διδάγματα των μεγάλων Κρητών δασκάλων του 16ου και 17ου αιώνα, τα οποία προσαρμόζει επιτυχώς και με αυθεντικό τρόπο στο δικό του εικαστικό ιδίωμα».
Ο αγιογράφος Ιάκωβος ήταν μοναχός της Χοζοβιώτισσας και πιθανώς καθηγούμενός της το 1658. Αναφέρεται στο «Βραβείον» ως Εκκλησιάρχης της μονής το 1652 και το 1663 ως Προηγούμενός της.
Με την μελέτη του για τον αγιογράφο Ιάκωβο, τις ενέργειες του για την συντήρηση και αποκατάσταση αγιογραφημένων ναών στο Βρούτση και τα Κατάπολα και με την εκπονούμενη διδακτορική του διατριβή για την Χοζοβιώτισσα και τα μετόχια της, ο π. Θωμάς Συνοδινός ανοίγει νέους δρόμους για την έρευνα και ανάδειξη της βυζαντινής και μεταβυζαντινής Αμοργού.









Δεν υπάρχουν σχόλια: