Οι φίλοι του μπλοκ

Τρίτη 12 Ιουνίου 2007

Ένα σημαντικό CD για την μουσική παράδοση της Αμοργού

Ίσως η πιο σημαντική συλλογή των τελευταίων χρόνων, για την μουσική παράδοση της Αμοργού, είναι αυτή που περιέχεται στο CD «Πέρασμα στην Αμοργό» που εκδόθηκε σε συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σημωνίδης» της Χώρας Αμοργού και του Νίκου Οικονομίδη. Η επιλογή σκοπών και τραγουδιών είναι πολύ προσεκτική, ενώ η εκτέλεση ακολουθεί το ρωμαλέο αμοργιανό μουσικό ύφος.

Ο Νίκος Οικονομίδης, συμπατριώτης από την Σχινούσα, είναι σήμερα μάλλον ο κορυφαίος παραδοσιακός βιολιστής στο Αιγαίο και έχει την ευθύνη για την παραγωγή του δίσκου. Την έρευνα για τις μουσικές και τα τραγούδια του δίσκου έκαναν ο Νίκος Οικονομίδης και ο Μάρκος Γαβράς.

Μουσικολογικά σχόλια: Λάμπρος Λιάβας.
Σχόλια για τους χορούς: Αντώνης Βλαβιανός.

Τραγουδούν οι Δόμνα Σαμίου, Γιασεμή Σαραγούδα, Πόπη Κωβαίου, Λευτέρης Βαζαίος, Μάρκος Γαβράς, Βούλα Πρωτονοτάριου, Νίκος Οικονομίδης.

Παίζουν οι μουσικοί Νίκος Οικονομίδης (βιολί-λαούτο), Μπάμπης Μαρκουλής (λαούτο-κρουστά).

Από τον δίσκο αυτό μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι «Ποταμός» (Αγία μου Παρασκευή), με φωτογραφίες από το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, σε ένα βιντεοκλιπ που μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:


Το τραγούδι αυτό το πρωτόβγαλε σε δίσκο στην Αμερική προπολεμικά ο "πατριάρχης του ρεμπέτικου" Γιώργος Κατσαρός (Θεολογίτης) που ήταν από την Αμοργό.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Today is good ill, isn't it?