Οι φίλοι του μπλοκ

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Η γιορτή του παστελιού

Το παστέλι είναι το γλυκό που συνοδεύει όλους τους γάμους και τις χαρές παντού στην Αμοργό. Βασίζεται σε δύο φυσικά προϊόντα, των οποίων η παραγωγή ήταν άφθονη στην Αμοργό:
  1. Στο μέλι με τις τρεις βασικές εκδοχές του, δηλαδή το ρεικόμελο (από την πλούσια φθινοπωρινή ανθοφορία του ρεικιού), το μαγιάτικο (από την ανοιξιάτικη ανθοφορία των λουλουδιών) και το θυμαρίσιο (από την καλοκαρινή ανθοφορία των θυμαριών).
  2. Στο σουσάμι, που σήμερα δεν παράγεται αλλά παλιότερα η παραγωγή του ήταν μεγάλη στην Αμοργό, όπου υπήρχαν και ειδικά σουσαμοχώραφα, όπως ένα περίφημο παλιά καλογερικό (ιδιοκτησίας της Χοζοβιώτισσας, δηλαδή) σουσαμοχώραφο στα Κατάπολα.
Το μέλι συνεχίζεται να παράγεται σε αφθονία στην Αμοργό, το σουσάμι είναι πολύ φθηνό στην αγορά, οι παραδόσεις και τα έθιμα έχουν βαθιές ρίζες στο νησί και τηρούνται. Έτσι το παστέλι πάνω σε λεμονόφυλλα συνεχίζει να είναι το πρώτο γλυκό του νησιού στους γάμους, στις βαπτίσεις, στις γιορτές και στις χαρές.


Τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία του Γιάννη Δεσποτίδη, ο πολιτιστικός σύλλογος «Σημωνίδης» οργανώνει κάθε χρόνο τον Αύγουστο στην Χώρα την "Γιορτή του παστελιού", στην οποία οι επισκέπτες της Χώρας και της Αμοργού γενικότερα έχουν την ευκαιρία να δουν πως κατασκευάζεται το παστέλι σε ειδική εκδήλωση που γίνεται στην Λόζα (πλατεία) της Χώρας. Φυσικά ακολουθούν τραγούδια και χοροί μέχρι πρωίας.


Στην φωτογραφία κάτω ο εμπνευστής της "γιορτής του παστελιού" Γιάννης Δεσποτίδης ετοιμάζεται να επεξεργαστεί μια καζανιά ζεστού παστελιού μαζί με τον Θόδωρο Βλαβιανό. Περισσότερες φωτογραφίες από την "γιορτή του παστελιού" μπορείτε να δείτε στο Photos Amorgos ή κάνοντας κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: