Οι φίλοι του μπλοκ

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2007

Ο Θανάσης Βέγγος από την Αμοργό

Ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα στην Ελλάδα είναι ο Θανάσης Βέγγος. Με την σεμνότητα και το ήθος του έχει κερδίσει την αγάπη όλων μας. Για να τιμήσει τον Θανάση Βέγγο ο τελευταίος μεγάλος καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών, ο Ευγένιος Σπαθάρης, φιλοτέχνησε ειδική φιγούρα του Καραγκιόζη με το πρόσωπό του. Πρόκειται για μια τιμή που ανακαλεί στην μνήμη τους λαϊκούς θρύλους.

Λαϊκός, σεμνός, αεικίνητος ο Θανάσης έχει μπει βαθιά μέσα στην καρδιά του ελληνικού λαού. Και είναι Αμοργιανός. Κατάγεται από τα Θολάρια της Αιγιάλης από την πλευρά της μητέρας του Ευδοκίας, του γένους Ιωάννη Σμυρνή. Η γιαγιά του η Μαρουλιώ ήταν πρακτική μαία στα Θολάρια. Τα στοιχεία προέρχονται από την έκδοση «Επιφανείς Αμοργίνοι» (1983) του Συνδέσμου Αμοργίνων.

Ο Θανάσης γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο το 1927. Πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Μαγική Πόλη» (1955). Και στο θέατρο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το 1995 εμφανίστηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για πρώτη φορά, υποδυόμενος τον Τρυγαίο στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη και το κοινό τον αποθέωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: