Οι φίλοι του μπλοκ

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007

Ενδιαφέρον εύρημα στο Καστρί από Γάλλο φίλο της Αμοργού

Το Καστρί, δηλαδή η ακρόπολη της αρχαίας Αρκεσίνης, είναι ίσως το πιο μαγικό, το πιο μυστηριακό μέρος της Αμοργού. Από το Βρούτση που αρχίζει το μονοπάτι, μέχρι το Καστρί που ολοκληρώνεται η διαδρομή η θέα είναι καταπληκτική προς τις Μικρές Κυκλάδες και το Ικάριο. Πάνω στο Καστρί έχει την αίσθηση ότι πετάς πάνω από την θάλασσα.


Ένας τακτικός φίλος της Αμοργού από την Γαλλία, που του αρέσει να περπατά στα μονοπάτια του νησιού και ο οποίος ξέρει καλά το Καστρί, μας έστειλε δύο φωτογραφίες και τις παρατηρήσεις του από ένα ενδιαφέρον του εύρημά του. Στην βόρεια πλαγιά του Καστριού, εκεί που τελειώνει ο κάθετος βράχος της ακρόπολης, βρήκε τα λείψανα από ανθρώπινο σκελετό.


Στην πρώτη φωτογραφία του ο Γάλλος φίλος μας σημειώνει με το βέλος την ακριβή θέση του ευρήματός του. Στην δεύτερη φωτογραφία φαίνονται δύο ανθρώπινα μηριαία οστά. Ο Pierre, που είναι γιατρός, έχει μελετήσει την ιστορία της Αμοργού και την τοπογραφία του Καστριού και πιθανολογεί ότι τα οστά μπορεί να ανήκουν σε κάποιο νεότερο νεκροταφείο που σημειώνεται στην περιοχή, αν δεν είναι αρχαία.


Αν και δεν έχει γίνει συστηματική ανασκαφή, από το Καστρί έχουμε σπουδαία ευρήματα, όπως αγάλματα, αγγεία, επιγραφές και νομίσματα. Σπουδαία ανακάλυψη αποτελεί και ο λεγόμενος «θησαυρός της Αρκεσίνης» με νομίσματα της μεσοβυζαντινής εποχής, που σήμερα βρίσκονται στο Εθνικό Νομισματικό Μουσείο.


Το Καστρί και τα περισσότερα χωράφια γύρω του ανήκαν στην οικογένεια του περίφημου παπά Δημητράκη Πράσινου, που υπήρξε και συνεργάτης της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Είναι πιθανό, λοιπόν, τα οστά να ανήκουν σε τάφους της οικογένειας Πράσινου. Είναι όμως εξίσου πιθανό να ανήκουν σε κάποιον αρχαίο τάφο. Το θέμα θα διευκρινιστεί μόνον αν κάνει επιτόπια έρευνα η Αρχαιολογική Υπηρεσία, που όμως αυτή την εποχή δεν διαθέτει (συμβασιούχο, βεβαίως) αρχαιολόγο στην Αμοργό. Επίσης το ζήτημα δεν μπορεί παρά να ενδιαφέρει και τον δήμο Αμοργού. Και οπωσδήποτε ενδιαφέρει και την αστυνομία, γιατί ανθρώπινα κόκκαλα δεν βρίσκονται παντού και μάλιστα με άγνωστη αιτιολογία.


Ο Γάλλος γιατρός έκανε το καθήκον του. Ας το κάνουν και οι ελληνικές αρχές και οι εκπρόσωποί τους πάνω στο νησί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: