Η Αμοργός εκτείνεται από την ανατολή προς την δύση. Στην πραγματικότητα αποτελεί μία οροσειρά με τρεις κορυφές, που υψώνονται κλιμακωτά από ανατολή (Κρίκελος, 821 μ. -Προφήτης Ηλίας 698 μ. στο κέντρο) προς δύση (Κόρακας 528 μ.). Συνέχεια της Αμοργού αποτελούν τα νησιά Κίναρος και Λέβιθα, που διοικητικά ανήκουν στην Δωδεκάνησο αλλά ιστορικά και πολιτιστικά στην Αμοργό.
Το βόρειο τμήμα της Αμοργού πέφτει με σχετικά καλές κλίσεις προς την θάλασσα. Εδώ υπάρχουν πολλοί κόλποι και κολπίσκοι (λιμενάρια). Υπάρχουν επίσης δύο νησιά, η Νικουριά και η Γραμβούσα, πολύ κοντά στην Αμοργό. Όλη αυτή η βόρεια ακτογραμμή διαθέτει πολλές μικρές και μεγάλες παραλίες.
Το νότιο τμήμα της Αμοργού είναι απότομο και κρημνώδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα βουνά πέφτουν απότομα στην θάλασσα από μεγάλο ύψος, σαν να κόπηκαν με μαχαίρι. Σ' έναν τέτοιο κάθετο γκρεμό είναι χτισμένο το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, μία πό τις πιο διάσημες εικόνες του Αιγαίου. Σ' αυτή την πλευρά του νησιού υπάρχουν λίγες και μικρές παραλίες, που ποιοτικά όμως είναι οι καλύτερες του νησιού.
Ακολουθούν φωτογραφίες και σύντομες λεζάντες αρκετών παραλιών της Αμοργού.
Λεβρωσσός -Αιγιάλη
Ψιλή Άμμος - Θολάρια - Αιγιάλη
Παραλία Αιγιάλης
Νικουριά - Αιγιάλη
Βλυχάδα Καταπόλων
'Αγιος Παντελεήμονας - Κατάπολα
Μαλτέζι - Κατάπολα
Αγία 'Αννα - Χώρα
Καμπί - Χώρα
Αμμούδι - Αρκεσίνη, Κάτω Μεριά
Μούρος - Βρούτση, Κάτω Μεριά
Παραδείσια - Κολοφάνα, Κάτω Μεριά
Γραμβούσα - Καλοταρίτισσα, Κάτω Μεριά
2 σχόλια:
H kalotaritisa den paizei?
Λείπουν και άλλες όπως οι Αγιοι Σαράντα και οι Πλάκες απο αυτές που θυμάμα. Και δύο μικρές στην απόκρημνη πλευρά νομίζω Σπαρτί που έχει και φώκιες. Βέβαια το μονοπάτι που παέι είναι ειδικών αποστολών. Τον Σεπτέμβριο υπόσχομαι να βγάλω φωτογραφίες για το αρχείο του Κάστρου. Είδωμεν...
Δημοσίευση σχολίου