φωτογραφίες: Γιάννης Δεσποτίδης
Παραδόθηκε από την Δ’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με έδρα την Ρόδο, η έκθεση κεμηλίων του μοναστηριού μας. Τα εγκαίνια έγιναν από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιο Αρτέμη, την Κυριακή 15 Ιουλίου.
Η συλλογή των κειμηλίων του μοναστηριού περιλαμβάνει αξιόλογα δείγματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης: φορητές εικόνες, λειτουργικά και ιερατικά άμφια, ξυλόγλυπτους σταυρούς, σταχωμένα ευαγγέλια, δισκοπότηρα, δισκάρια, κοχλιάρια, καθώς και πλήθος άλλων χρηστικών αντικειμένων και αφιερωμάτων.
Ονομαστή είναι η συλλογή χειρογράφων του μοναστηριού, που αριθμεί περί τους εκατό κώδικες, οι οποίοι χρονολογικά εκτείνονται σε ένα ευρύτατο διάστημα, από τον 10ο έως τον 18ο αιώνα, αξιολογότατα, από άποψη περιεχομένου, γραφής και διακόσμησης έργα. Συμβολή στην έρευνα και διάσωση των θησαυρών της Χοζοβιώτισσας είχαν ο Εμμανουήλ Ιωαννίδης και ο Αντώνιος Μηλιαράκης τον 19ο αιώνα, ο καθηγητής Λίνος Πολίτης (1968-1969) και ο Αγαμέμνων Τσελίκας (1989) από το Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης.
Συστηματική καταγραφή του συνόλου των κειμηλίων του μοναστηριού πραγματοποίησε, το έτος 1977, η Αμοργιανή καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λίλα Μαραγκού, με την προσωπική φροντίδα και την επιστημονική επιμέλεια της οποίας συστήθηκε και η πρώτη επισκέψιμη έκθεση στο Σκευοφυλάκιο της Μονής.
Η επιμέλεια των επισκευών στην Χοζοβιώτισσα και της συντήρησης και παρουσίασης των κειμηλίων έγινε με χρηματοδότηση από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου